tabletennis.bg: Кой Ви запали по играта и на каква възраст започнахте да тренирате тенис на маса?


И. Коен: За да съм аз днес треньор, основна заслуга има Найден Конов. Учили сме в един клас и в една махала сме живеели. Разделихме се само при завършване на средно образование и после в института (ВИФ) пак бяхме в една група.


tabletennis.bg: Кога започнахте да се състезавате официално?


И. Коен: Бях 7ми клас, когато започнах да играя и една година по-късно тръгнах и по състезания. Кариерата ми не е много голяма като състезател, но все-пак тогава тук в София станах градски шампион при юношите. После ме взеха в разширения нац. отбор за юноши и от там нататък играех постоянно. В казармата бях в спортна рота. Любомир Грамчев ми беше треньор, когато бях войник. Отборът тогава не беше  много силен, обаче гледах да помагам на Грамчев с каквото мога и скоро започнахме да взимаме 2-рото или третото място. На първото неизменно беше отборът на Свищов-там бяха националите по това време. Помагах на Грамчев и в тренировките на Албертина Рангелова и Йорданка Дойчинова.  И от там така-наклонности треньорски... И това ме подтикна да продължа после във ВИФ (сега НСА). Така стана (по стечение на обстоятелствата), че спечелих и конкурс после и станах асистент на Йото Дряновски. Много съм научил от него!  Аз може да се каже, че съм късметлия и случих на много добър преподавател.

Работехме доста време успешно заедно(19 години).


tabletennis.bg: По време на Вашият тандем: Дряновски / Коен тенисът на маса в България бележи едни от най-големите си постижения. Кажете нещо за заниманията Ви от този период с Даниела Гергелчева? 


И. Коен: Виждаше се, че Даниела е безспорен талант! Много силен и дори малко особен характер-характер на спортист! Много трудолюбива! С голямо желание да стигне до медали.  И това много помогна в съвместната работа. Провеждахме занимания сутрин с робот, а след обяд със партньор-състезател. Работехме на най-бързото равнище на робота и тя привикна да играе на много висока скорост.

Като всяка работа не е текло всичко гладко. Имали сме и доста тежки периоди, но в крайна сметка постигнахме и двамата каквото желаехме!

Имахме тогава и силната подкрепа на хора от федерацията.

Найден Конов и след това Мишо Фролошки, който сега е генерален секретар и най-вече от професор Порязов, който беше тогава председател на федерацията. Той беше и заместник-министър на финансите и спомогна така малко да ни се отвори светът и да можем да излизаме повече от преди в Англия и Франция и т.н. Явявахме се с Гергелчева на всички турнири на които имахме възможност да участваме и така...

На световното в Гьотеборг през 1990г. Гергелчева стана европейски шампион!

Преди това световно ние проведохме най-дългия подготвителен лагер в историята на българския тенис на маса- месец и половина в Пловдив. Трудно беше, но имаше ефект и показахме добри резултати след това в Гьотеборг: Гергелчева стана европейски шампион, а Мариано Луков влезе в първите 16.


tabletennis.bg: Следите ли развитието на българския тенис на маса в момента и какво ще кажете за нивото?


И. Коен: Да, следя...  Най-ме боли, че навремето тук с Конов, когато бяхме състезатели имаше 8 дружества само в София...  Сега останаха 2-3залички... Няма дружества и никой не развива работата с деца... Лошо е, че липсва основата... Работи се на парче. Има тук-таме както Васил Иванов (Дигеста) е намерил начини и работи с младите, но тази подготовка трябва да започва и с повече деца-да има последователност. Това поколение ще си отиде и после не знам какво ще стане... Въпреки, че в провинцията все-още се работи тук и там, но трудно се постигат успехи без централизирана подготовка.  Всеки си работи така... Стига се до някакво ниво и до там..  Трябва може би както е в повечето развити страни да има поне един специализиран интернат и там със специалисти да се работи постоянно с младите за достигане на върхови постижения.


tabletennis.bg: Разкажете за Вашата работа в Израел? Как протича един Ваш работен ден там?


И. Коен: В момента точно няма с какво да се похваля...   Смениха се хората в ръководството на федерацията. Казаха, че с техни специалисти по-млади ще се опитат да направят промени. Мина една година, смениха се 3ма китайски треньори... Поканиха ги, всеки работи по 3месеца и си отиде и след това и средствата намаляха и нямаше резултат.  В момента ги ръководи едно младо момче, което беше състезател в националния отбор и сега той настоява да ходя 3 пъти седмично и да му помагам. Там има интернат и този интернат е основното звено за тренировки и добри постижения на тениса на маса в Израел.

14 години бях непрекъснато треньор на националните отбори или на юноши или на мъже и жени. От както съществува тениса на маса в Израел има 8 медала и всички тези, които ги спечелиха минаха през мен и моите колеги.


tabletennis.bg: Пазарът в днешно време предлага голямо разнообразие от различни видове екипировка. Доста от нашите участници във форума експериментират постоянно с нови дървета и гуми и не могат или трудно, с много опити откриват подходящата комбинация. Вашият съвет към тях?


И. Коен: Първо трябва да се консултират със специалист. Той ще ги насочи по-лесно и бързо до това, което е най-подходящо за даден състезател в зависимост от стила на игра, нервна система, бързина, природни дадености на всеки един-индивидуално.


tabletennis.bg: Тук става въпрос най-вече за хора-любители, които нямат достъп до  треньор и специалист. Какъв съвет бихте дали за тяхната екипировка?


И. Коен: Пак ще кажа: консултация със специалист е най-важното!

Човек като е болен може да обсъжда проблемите си с приятели, но не се ли консултира с експерт, няма да стигне до причината на заболяването. Колкото по рано се консултира човек със специалист, толкова по-бързо ще стигне до правилния избор. Опитният треньор може да не ти каже веднага точно какво, но ще ограничи нещата до такава степен, че най-бързо и с по-малко вложени средства да се стигне до най-подходящата комбинация.


tabletennis.bg:  Кажете нещо за Вашата екипировка? С каква марка дърво и гуми играете в момента?


И. Коен: С Бътерфлай. Дърво: Butterfly Viscaria.  Гуми: Butterfly Sriver L 2.1mm


tabletennis.bg: Предимства и недостатъци на отделните стилове на игра: Писалков/Тенисов хват?


И. Коен: Тенисовият хват според мен се налага напоследък. Факт е, че навремето почти всички китайци играеха писалков хват. Сега се вижда, че освен Ма Лин и Ванг Хао повечето в първата осмица на света и мъжете и жените играят с класически тенисов хват.


tabletennis.bg: Гладки гуми или зъбци?


И. Коен: Това е доста индивидуално за всеки играч. Зависи много и от погледа на треньора. Той напътства обикновенно. Ако треньорът вижда, че състезателя е талантлив, би трябвало да се играе и от двете страни с гладки гуми, че иначе се осакатява... но когато се вижда, че има ограничения от една страна или друга, вече влизат в действие, като компенсация-да може да отразява въртене и т.н.. Използват се зъби и анти въртене. Обаче напоследък се вижда, че бранителите ако не са и 100% нападатели въобще нямат никакъв шанс. В днешно време защитникът трябва да бъде и перфектен нападател.


tabletennis.bg: Вашето мнение на експерт: как се отразяват нововъведенията в  правилника на игра и какво влияние оказват върху състезателя и играта като цяло?


И. Коен: Основното, което се търси и с Дряновски сме си говорили много за това е, че тениса на маса трябва да привлече повече публика. На времето трябваше да си фанатик за да следиш от сутрин до вечер едно състезание. Влизаш в 8 сутрината и излизаш в 12 вечерта, което не е приемливо най-вече за зрителите. И се търсеше едно ограничение. И с това намаляване на точките по-бързо свършват игрите. Но все още трябва да си прекалено дълго време в залата, за да не изпуснеш нещо. Трябва човек да е така да се каже „фанатик” за да следи срещите по цял ден.  Не е като баскетбола и футбола всичко да свършва за 90-100 минути и така за зрителя да е по-лесно и по-приятно.


tabletennis.bg: Как се отрязяват тези нови правила върху играта на състезателите? Адаптират ли се лесно?


И. Коен: Разбира се, отразяват се. Но в рамките на половин до една година се адаптират-просто нямат избор. На времето един добър играч можеше да си позволи от начало да не е толкова концентриран и дори да му поведат с 4-5точки, ставаха обрати. В днешно време не може да си позволят този лукс и трябва 100% концентрация. По отношение на лепенето е положителна забраната, най-вече от здравна гледна точка. Не знам дали сте влизали на световно или европейско в стаичката за лепене. Там ако стоите 10-15минути и излизате с главоболие. Второ: играта стана толкова бърза и с това презалепяне още по-бързо става и пречи и на зрителя да вижда ясно топката.


tabletennis.bg: Господин Коен, благодарим Ви за отделеното време за това интервю! В заключение какво бихте пожелали на нашите читатели?


И. Коен: Играйте стил подобен като на Гергелчева и на Кристина Тот (Унгария). За мен печелившият стил на игра е като на тези две състезателки: от двете страни въртене, близко до масата в темпо-това е формулата за успех в днешно време.

Обичайте играта! Ако сте отдадени максимално и обичате тениса на маса, ще надскочите и своите върхови възможности!


Четвъртък, 9ти април 2009г. Зала „Диана”-София



P.S.:  С благодарност към Найден Конов за помощта и съдействието за да се свържем с Исак Коен.