tabletennis.bg: Разкажете ни за периода в който сте работили заедно с най-изявената ни и известна състезателка Даниела Гергелчева?

Л. Грамчев: Не знам Изи (И. Коен) дали ви каза, но тя стана европейски шампион при нас. Нейният основен треньор е Хасан Хасанов (Ходжата) от Момчилград. Тя тук следваше във ВИФ. Както всички тогава навремето и тя прояви желание да дойде и да тренира при нас в Левски Спартак. Аз реших да експериментирам и говорих с нея, което е моята единствена заслуга, но едва ли някой ще я признае някога, защото признание няма. Тя си го признава обаче, което за мен е достатъчно. 
Говорих с ръководството. Лазаров беше председател на Левски и му казвам – „Другарю Лазаров, ние шампиони сме били.  Дали ще бъдем и тая година или няма да бъдем е все едно. Личното го имаме - това е иднивидуален спорт. Дайте да включим Гергелчева в мъжкия отбор.”Той малко озадачен: „Какво имаш предвид?!” Казвам: „Тя е друга класа! Тя е мъжкаранка такава. Да направим един опит, експеримент.”Защото имаше вече подобен пример с Мариано (Луков), който отиде да партнира на една холандка. Две години тя си плащаше да й партнира с азиатския хват. Лазаров се съгласи и я включихме в мъжкия отбор. Аз не исках да се занимавам, защото тя беше много опърничава. Те големите спортисти са много чепати характери! Обаче хванах Изи (И. Коен). Той играеше при мен като беше в казармата. Изи е много трудолюбив. Страшно трудолюбив! Успяваше да намери с нея общ език. Амбиции големи имаха и той,  и тя. Така започнахме. Гергелчева започна да участва в мъжкото първенство. Мъжете на отбора ни не ни бяха много добри, но бяхме между първите 4 отбора все пак. Тя имаше възможност пък да играе с най-добрите. Пуснахме я да играе и в турнира на 10-те най-добри, както и в А група при мъжете и тренираше само с мъже. В крайна сметка започна да бие почти всички мъже. Падаше много рядко от един-двама, обаче класата й неимоверно скочи! Самочувствието и също. И просто на втората година, откакто беше при нас в Левски, удари тая бомба и стана европейска шампионка!


част II28_Intervu_s_Lubomir_Gramcev_-_cast_II.htmlshapeimage_4_link_0

     tabletennis.bg: Кой Ви запали по тениса на маса?


Л. Грамчев:  С тениса на маса съвсем случайно стана всичко. Някъде през лятото на 1951година. Тогава бях на 16 години и бяхме на почивка - на море във Варна с моите родители.  Един следобед след плаж родителите отидоха да почиват, а на мен не ми се спеше и излязох на улицата. Там видях едно малко арменско кафене-клубче. Сега ги няма вече такива. Вътре се играеше билярд, шах, карти. Имаше и маса за пинг-понг. Гледам на масата играят двама души. Аз нито ги знам, нито ги познавам. Нали са от Варна... Обаче какво се оказва? Играят двама от създателите на тениса на маса в България (аз по-късно им узнах имената): Иван Василев с прякор Коза от Варна и доктор Куртев-зъболекарят от София. И играят, а аз попадам точно в тоя момент, когато д-р Куртев е на почивка и той е на морето и двамата се познават и играят оспорвани мачове. Направо страшно. Това продължи 15 дни, докато бях на почивка там. Съответно започнах да ходя всеки ден да гледам и много се запалих!

  Идвайки си в София си  купих ракета и топчета. Живеехме на Римската стена и близо до нас, както знаете, беше стадион Юнак. Там на 1-вия етаж  във фоайето имаше маса за тенис. Започнах да ходя там  просто така, любителски. Аз учех в 8-ма гимназия на ул. Шишман (където сега е 7-мо у-ще). По това време беше създадена школа в Червено знаме от Любен Бочев- един от основателите и първи състезатели, както и първият треньор на националния отбор. Той събра около 30-тина деца и в нашето училище сложиха четири маси. Провеждахме тренировки три пъти седмично-вечер, след 18 часа. Там вече започнах организирано и както се казва почти зарязах и училището, заради този пинг-понг. Почнах и през деня да играя. Ту на стадион Юнак, ту във ВИАС, където имаше една маса и така с други от моята школа играехме по цял ден. И постепенно достигнахме на едно добро ниво 4-5 души и от името на Червено знаме започнахме да участваме по републикански първенства.

В първото първенство не успях да участвам. Не можах да вляза тогава в отбора. На второто и третото се класирах и участвах на два финала на републиканско за юноши и станах втори, след Сладкаров. Сладкаров тогава беше най-добрия и за мен си остана той образец на играч!

Училищни първенства имаше много. Играехме финалите винаги срещу училището на Сладкаров. Тогава имаше 10 дружества в София. Първенството за юноши беше невероятно преживяване. Зала Сливница се пълнеше и имаше голям интерес и много участници-състезатели. Много бурно развитие на спорта! Ето ви една интересна подробност от тогава. Тодор Живков беше шеф на градския комитет на партията и той беше най-редовният зрител на градските първенства и беше много запален по тениса на маса. И при него ходеха в градския комитет-нали знаете на партийния дом - с четириъгълната кула с петолъчката и точно отдолу, където има прозорци, това е зала и вътре имаше две маси за пинг-понг и там ходеха да му партнират на Бай Тошо, Надежда Хаджииванова и Тодор Бекяров. Въобще тогава пинг-понга в тия години като млад, нов спорт беше много популярен и маси имаше почти навсякъде; по предприятия и къде ли не. Много голямо желание имаше и сред децата да го практикуват.

     tabletennis.bg: А как беше тогава с екипировката. Намираха ли се лесно топки и ракети?


Л. Грамчев: Много тежко беше. Аз оттогава станах специалист по правенето на  пособията за тенис на маса. Най-добър тогава в изработката беше Бекяров, той почина. Бекяров правеше ракетите. Имаше работилница в дома си.  Всичко се правеше ръчно. А топките. Нямаше топки и даже като се счупи някое топче и го лепяхме и така се бяхме специализирали, че с три лепения го брояхме за добро. Абсолютно нищо нямаше. От някой, ако отиде в чужбина или на състезания (не се излизаше тогава) не можеше, а отделно имаше политика, особено за нашия спорт - веднъж в годината имаш право на международна среща. Веднъж в България, на следващата година имаш право на гостуване на международни турнири. На световни и европейски първенства беше изключено! Почти не участвахме тогава. За материалната част беше просто трагедия. Спомням си един такъв случай. Имаше една среща България-Египет. Играехме в зала Сливница. Счупи се топчето и нашите съдии се хванаха за главата. Нямаше топки. Само една кутийка беше предвидена за целия турнир. 

И още един интересен случай ще ви разкажа от това време: имаше едно събрание – Отчетно-изборна конференция на федерацията. Всички от дружествата веднага поставят основно това: няма топки, няма топки, няма топки. А представителят на БСФС, тогава става и казва: „Абе другари, сега... Положението знаем... Много е тежко... За това тренирайте-казва с гумени топки, а само по състезанията ще се играе с хубави топки.” Като го каза това, ние всички щяхме да припаднем, ама не смеем нищо да му кажем.

По-известните фирми започнаха да навлизат в началото на 60-те години. Най-вече Бътерфлай, а по-късно покрай  Гергелчева навлезе и Тибхар и започнаха да се появяват всякакви пособия.

     tabletennis.bg: Разкажете ни за най-големите Ви успехи като състезател? 


Л. Грамчев:   Като състезател  дефакто аз малко играх. Започнах сравнително късно на 16 години и имах само още 2години(17 и 18год.) за  участие в юношеските състезания. На две първенства участвах и там станах два пъти втори след Сашко Сладкаров. На смесени двойки бях тогава шампион с Ирена Петрова и със Сашко на двойки момчета. След това влязох с ЦСКА в спортната рота. Там заварих непробиваемата навремето тройка: Шивачев, Попов, Каранешев. И който пробие - влезаше в 4-ката... Главно това беше Сашко. Аз в тия 4 години, в които играх за мъжете, бях 5-ти. Фактически след тримата и Сашко. Като се уволних от армията на няколко пъти бяхме шампиони. После влязох студент във ВИФ - задочно.

     tabletennis.bg: Разкажете за Вашите спомени, като треньор?


Л. Грамчев: На 22 години ме отрязаха като състезател, което за мен беше смърт. След като се записах да уча задочно, започнах работа като треньор в Спартак-София. Тогавашният секретар на федерацията Казаков пробута една такава теория и то главно заради мен. Аз бях потърпевшият най-вече, защото се появи моята ученичка Албертина Рангелова. Тя два пъти влезе в световната ранглиста в първите 20. Играеше азиатски стил. Сега работи във БФТМ. Тогава Казаков прокара решението треньорите да нямат право да участват в състезание като играещи треньори, защото обръщали повече внимание на своята подготовка, отколкото на състезателите. И фактически отрязаха на няколко души възможността да се състезават. Но аз бях така най-изявеният на 22 години и изведнъж край. 

Не знам. Може и за добро да е било, защото въпреки, че ме водеха един от най-техничните в момента състезатели, нямах достатъчно хъс и спортна злоба, което нямаше да ме доведе до това ниво, както Сашко Сладкаров и Славето Герджиков. 

По това време в клуб Спартак взех към 30 деца и направих школа. Главно от едно училище от 3-4 класа. И то е така: от 20-30 деца излязат 1-2 по-талантливи. Тогава останаха 3-4. Това бяха Албертина Рангелова, Йорданка Дойчинова и Людмила Величкова. Успехите ми като треньор дойдоха най-вече с Албертина Рангелова. Тя играеше азиатска система (с писалков хват) и понеже тази система не е много популярна в България беше много трудно, защото всяко едно нещо ти не можеш да й го покажеш. Аз самият не го владея. Тя визуално нямаше тук от кого да се учи. Водих я на световното  първенство в Загреб, в Любляна... Идваше да гледа как играят азиатците и тичахме после да тренираме видяното в залата за тренировки. Успя да постигне големи успехи за времето, които тогава бяха просто невероятен успех! Заедно и с останалите момичета за година-две станахме шампиони на пионерки, на девойки, на жени. Подред всичките титли и вече в жените направихме най-големите успехи: 14 пъти сме шампиони на България! В отборните успехи стигнахме финал и играхме за Купа на носителите на национални купи. Това първенство беше най-интересното тогава, защото аз приложих малка хитрост. То така се стекоха и някои обстоятелства. Албертина роди и беше в период след майчинство. После пък Емилия Нейкова забременя и с ръководството на Спартак говорихме и им казах - ние ще гоним второ място, за да участваме на турнира за носителите на националните купи, където са малко по-слаби отборите от Европа. И стигнахме до финал! На полуфинал бихме унгарките 5:0, което беше нещо невиждано! На финала играхме с чешкия отбор. Европейската шампионка тогава беше в техния тим, а и те бяха направили някаква комбинация като нас и се явиха като втори отбор за КНК. Паднахме от чехкините 5:3, но за нас в тези времена дори и второто място беше просто невероятен успех.